Leaders in Spend Justification

& Game Changers in Accounts Payable

Realiseer kostenreducties door te focussen op de kostenposten waar je controle over hebt

In goede economische omstandigheden focussen de financiële afdelingen van veel gemeenten op het faciliteren van een proces dat voorgesorteerd is op groei en ambities in plaats van op het in controle krijgen van de kosten. In onzekere economische tijden wordt er meer waarde gehecht aan het reduceren van de kosten in de gemeentelijke uitgaven.

Financiële collega’s alsmede bestuurders van gemeenten zijn zich ervan bewust dat er in onzekere tijden kosten gereduceerd moeten worden. Echter, financiële verantwoordelijken die er dus bewust van zijn dat er geen volledige zichtbaarheid- en controle is over waar, wanneer en hoe er geld wordt uitgegeven in hun gemeente, weten voor welke uitdagingen ze staan.

Zonder inzichten over waar, wanneer en hoe er betalingen worden gedaan door de crediteurenadministratie en andere gemeentelijke diensten, wordt het een uitdaging om controle uit te oefenen op momenten dat er discipline en snelle- en effectieve aanpassingen benodigd zijn. Dit lijdt er toe dat gemeenten niet de volledige scope in beeld hebben om kostenreducties door te voeren. Het resultaat hiervan is dat er ingrepen worden gedaan in uitgaven die met actuelere kennis en inzichten niet of minder hard nodig zouden zijn.

Het kan voor gemeenten moeilijk zijn om inkomsten te voorspellen in onzekere tijden, omdat veel organisatorische inspanning normaal gesproken naar het genereren van inkomsten en daarmee liquiditeit gaat.

In deze onzekere tijden is het interessant om te onderzoeken hoe er liqidietit gegeneerd kan worden vanuit de crediteurenadministratie van gemeenten. Er zou allereerst gefocust moeten worden op de posten van de gemeentelijke uitgaven waar een hoge mate van controle is en op posten die een grote impact hebben op een positieve liquiditeit. Met name op gemeentelijke uitgaven kunnen besparingen worden gedaan die een hoge impact hebben op de liquiditeit, maar ook op de continuïteit van een gemeente.

Elke gemeente kan betere uitkomsten realiseren als er stappen worden genomen om de uitgaven onder controle te krijgen. Dit betekent echter niet dat er op de traditionele manier kostenbesparingen moeten worden doorgevoerd. Volgens een onderzoek van McKinsey2 is de opbrengst uit traditionele kostenbesparingen beperkt tot 2 procent, terwijl het toepassen van digitale- en analytische tools de kosten verder kunnen reduceren bij nog eens 5 procent.

In andere woorden; traditionele kostenbesparingsmethoden zullen tegenwoordig niet meer genoeg opleveren. Financiële teams moeten tegenwoordig uitgerust zijn met meer data en betere technologieën om effectieve kostenbesparingen te kunnen realiseren. #analyzer® #gemeentenanalyzer #crediteurenadministratie #liquiditeit #spendLab

1https://www.coupa.com/business-resilience/

2https://www.mckinsey.com/business-functions/strategy-and-corporate-finance/our-insights/bubbles-pop-downturns-stop

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Ouder nieuws
Recent

Heeft u een vraag of wilt u meer weten over SpendLab? Neem gerust contact met ons op.

Eindhoven

Bogert 6, 5612 LZ Eindhoven

Amsterdam

Hendrik Walaardt Sacréstraat 401, Schiphol

Brussel

Terhulpensesteenweg 53a, 1180
Brussel

Miami

2550 South Bayshore Drive, Miami FL 33143, United States